Skuespillere dikterer den perfekte krop

Vi lever mere end nogensinde i en verden, hvor der fokuseres på udseendet. Dagligt bliver vi påmindet om udseendets betydning igennem film, hvor skuespillere fremstår som idealet på skønhed. Skuespillerne dikterer dermed i højere grad end tidligere, hvorledes den perfekte krop skal se ud og diverse kirurgiske indgreb har gjort vores stræben på at opnå det perfekte udseende muligt.

Hvem benytter sig af kosmetisk kirurgi?

Kvinders store interesse for udseendet ses tydeligt i udviklingen af kosmetisk kirurgi, der er blevet langt mere accepteret indenfor de seneste år.

Der er en tydelig overvægt af kvinder, der benytter sig af kosmetisk kirurgi, da det endnu ikke er bredt accepteret blandt det mandlige køn. Behovet for kosmetisk kirurgi breder sig dog i højere grad blandt mændene. Man ser en tendens til, at mænd ikke længere gider finde sig i poser under øjnene eller den med tiden ændrede fedtfordeling på kroppen, når det er blevet muligt ved hjælp af kirurgi at foretage korrektioner på kroppen effektivt og sikkert. Kosmetisk kirurgi breder sig dermed blandt helt almindelige mennesker, der alle har set muligheden for at forbedre deres udseende; mænd, kvinder, unge og gamle, veluddannede, mindre veluddannede osv.

Bør kosmetisk kirurgi være accepteret?

Der er mange forskellige holdninger til kosmetisk kirurgi, såvel som andre måder at ændre udseendet på. Mennesker har igennem århundreder forsøgt at ændre på deres udseende og kosmetisk kirurgi skal i høj grad blot ses, som en uundgåelig selvfølge. Vi går til frisøren for at få en ny hårfarve, bruger make-up, tager sol i solarium, får rettet tænder, bliver tatoveret, får huller i ørerne osv.

Ligemeget hvilke ændringer man ønsker at foretage til udseendet, så handler det i høj grad om at gøre sig de rette overvejelser. Man skal aldrig forhaste en sådan beslutning uafhængig af, om man skal have en ny tatovering eller et par nye bryster. Inden man får foretaget en kosmetisk operation er det meget vigtigt, at man har en realistisk forventning til resultatet af indgrebet. Det er dermed i høj grad kirurgens opgave at informere patienten grundigt om fordele og ulemper ved den kosmetiske operation. Alle operationer er forbundet med en risiko og der bør derfor ligge et reelt behov til grund for operationen. Kirurgen skal forinden operationen sikre sig, at beslutningen er vel gennemtænkt fra patientens side.