Kør din hjemmebiograf på solcellekraft

Bruger du rigtig meget strøm, fordi du har tv’et, dvd’en, anlægget, popcornmaskinen og pizzaovnen kørende, hver gang du skal se en god film? Så kan det være at du skal overveje, at få en billigere strømløsning.

Skab din egen el

Et solcelleanlæg består gerne af et eller flere paneler med solceller, som hver genererer elektrisk energi, når solens stråler rammer panelerne. Selve solcellerne er fremstillet af et eller to lag silicium, som bruges som ledermateriale. Når solens stråler rammer cellerne, bliver der skabt et elektrisk felt over siciliumlagene, som får den elektriske strøm til at flyde og skabe el til dig.

Fordele ved et solcelleanlæg

Der er temmelig mange gode fordele ved at have et solcelleanlæg:

  • Du producerer din egen elektricitet
  • Du sikres en fast el-pris
  • Du får førsteklasses panelkvalitet
  • Du får mange års garanti med solceller
  • Installation af solceller er utrolig nemt
  • Der er stort set ingen vedligeholdelse
  • Der er ingen CO2-udledning

I Danmark har vi derudover en særlig ordning, hvor private solcelleanlæg på op til 6 kWh pr. husstand, får støtte ved at deres el-produktion “oplagres” på el-nettet. Det vil sige, at den strøm som dit solcelleanlæg producerer, bruger du enten selv eller du sender den ud på el-nettet ved en 1 til 1-afregning. Du får altså fuldt udbytte af al den strøm, som dine solceller producerer –  hele tiden! Herefter har du nemlig ret til at hente en tilsvarende mængde el fra el-nettet, hvis du får brug for mere el, uden at du skal betale for det.

Ting der er værd at huske, før du køber solceller

At få solceller kræver naturligvis, at du har plads til dem. Effekten af dit solcelleanlæg er nemlig blandt andet afhængig af antallet af solcellemoduler – jo flere solceller du har, jo højere produktion af strøm får du.

For at få det optimale ud af dit solcelleanlæg, skal dine solcellerne være placeret på en sydvendt flade, med en hældning på mellem 25-45 grader. Dine solceller vil dog stadig generere strøm, hvis solcellerne placeres på enten de østvendte eller vestvendte tagflader.

Hav solcellerne frie

Skygger nedsætter el-produktionen ret meget, så sørg for at solcellerne er helt skyggefri i dagtimerne. Det er meget vigtigt, at der hverken er træer, antenner, skorstene eller lignende, der kan kaste skygge over solcellerne i løbet af dagen.

Det bedste er, hvis du køber et solcelleanlæg, der helt eller delvist dækker din boligs strømforbrug. Det er ikke fordelagtigt for dig at have et solcelleanlæg, der overproducerer på årsbasis.